Šta je Novo?
  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada je Allah Stvorio Stvorenja u Knjizi koja je kod Njega, obavezao se! “Uistinu Moja milost preteže nad Mojom srdžbom”. Bilježe Muslim, Buhari, Nesai i Ibn Madždže.
  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko ucini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja cu ga prepustiti tome drugom." Muslim (i Ibn Madždže).
  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).
  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Na Sudnjem Danu ce Allah reci: Gdje su oni što su se voljeli u Ime Moje Uzvišenosti? Danas cu ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!" Bilježe Buhari (i Malik).
  • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).
Ne ljuti se

Literatura Ne ljuti se [God:2013]

Nema dozvole za preuzimanje
Sura Fusilet
Knjiga „Ne ljuti se“ dolazi u vrijeme u kome je ljutnja česta, razilaženje prošireno, kada je život postao pozornica problema. Ovo djelo Aid el-Karnia nam objašnjava negativne strane ljutnje te daje savjete kako to prevazići. Ostvariti mir i sabur nije lahko ali knjiga kao što je ova je tu da nam bude za pouku kako to ostvariti i koje benefite to sa sobom nosi.

“Ne ljuti se” je iznimno dragocjena knjiga koju je napisao Aid el-Karni, pružajući duboke uvide i praktične savjete o tome kako prevladati otrove i probleme života, a posebno ljutnju. Ova knjiga služi kao spiritualni lijek, nudeći čitateljima oruđa za suočavanje s trenutačnim i budućim izazovima, dok istovremeno nudi tješiteljsku perspektivu na prošlost kroz njenu sestrinsku knjigu “Ne očajavaj”.

Knjiga “Ne ljuti se” se temelji na važnom hadisu u kojem Poslanik a.s. savjetuje “NE LJUTI SE”, ponavljajući ove riječi tri puta, naglašavajući značaj strpljenja i smirenosti u lice teškoća. Ova knjiga je tu kao podsjetnik na ovu vitalnu poruku, pružajući čitateljima smjernice kako održati strpljenje i izbjeći negativne efekte ljutnje.

Aid el-Karni vas poziva da se pridružite njemu u ovoj dubokoj spoznaji, nudeći bogatu mješavinu ajeta, vjerodostojnih hadisa, impresivnih pripovijesti, izražajnih anegdota, popularnih stihova i promišljenih mudrosti. Ova knjiga je kao bašta duhovnog i umnog uživanja, gdje svaki čitatelj može pronaći hladnu vodu za osvježenje duše i uma.

Kroz “Ne ljuti se”, Aid el-Karni daruje čitateljima sazrele ideje, istinita iskustva i ispravno mišljenje o velikoj tragediji (ljutnji), naglašavajući da je pobjeda nad ljutnjom veliko ljudsko dostignuće, plemenita Poslanikova etika i pravi put za ispravan život.

Ne ljuti se, jer ljutnja oduzima sluh i vid

Jedan vozač je polahko i mirno vozio automobil krivudavim i dvosmjernim putem. Iznenada se ispred njega pojavio automobil na njegovoj traci. Jedva je uspio da ga izbjegne. Ali kada se vlasnik tog automobila našao naspram njega, otvorio je prozor automobila i povikao: “Svinja!”

Čovjek se naljutio zbog ove riječi i nazvao toga čovjeka najružnijim svojstvima. Nakon što je prošao krivinu, bio je iznenađen mrtvom svinjom i udario je u nju. Ovaj čovjek je riječ “svinja“ protumačio kao vrijeđanje. Mada ga je drugi čovjek njome mislio upozoriti, on nije shvatio ovo upozorenje. Rezultat je bio to da je izgrdio čovjeka i udario u svinju, to jest da ga je ljutnja zaslijepila i zagluhnjela.

Ne ljuti se, jer ljutnja oduzima sluh i vid Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Autor teksta “Ne ljuti se, jer ljutnja oduzima sluh i vid” Dr. Aid el-Karni iz knjige “Ne ljuti se.”​
Google ads alanı
Nazad
Top Bottom