• Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada je Allah Stvorio Stvorenja u Knjizi koja je kod Njega, obavezao se! “Uistinu Moja milost preteže nad Mojom srdžbom”. Bilježe Muslim, Buhari, Nesai i Ibn Madždže.
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko ucini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja cu ga prepustiti tome drugom." Muslim (i Ibn Madždže).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Na Sudnjem Danu ce Allah reci: Gdje su oni što su se voljeli u Ime Moje Uzvišenosti? Danas cu ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!" Bilježe Buhari (i Malik).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).

аллах

 1. Boots

  Ел-Енам, 161-163 ајет

  Во името на Аллах, Сомилосниот, Милостивиот! قُلْ إِنَّنِي هَدَانِي رَبِّي إِلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ دِينًا قِيَمًا مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا ۚ وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ ۖ وَبِذَٰلِكَ...
 2. Boots

  О Следбеници на Книгата

  Бисмиллах ал рахман ал рахим Ајети во кои што Аллах џеле шанху говори за Евреите и Христијаните. قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ...
 3. Boots

  Пораки од Ајету-л-Курсијј

  Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосниот! ПОУКИ И ПОРАКИ ОД АЈЕТУЛ-КУРСИЈЈ اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ...
 4. Boots

  Гафир, 23-45

  “Јас барам, и од Господарот мој и од Господарот ваш заштита... И Ние Муса, секако, го испративме со знаменијата Наши и со доказот јасен, до фараонот, до Хаман и до Карун... кои рекоа: “Волшебник и лашко!” И бидејќи им дојде со вистина од Нас, рекоа: “Убијте ги машките деца на оние кои...
 5. Boots

  Kur'an Ел-Месед (Пламен)

  СУРА “ЕЛ-ИХЛАС” (“Чистота”) Мекка - 4 ајети Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен! 1. Кажи: Он е Аллах, Еден е! 2. Аллах - Засолниште. 3. Не роди и не е роден, 4. и никој не Му е рамен!
 6. Boots

  Kur'an Ел-Бејјине (Јаснотија)

  СУРА ЕЛ-БЕЈЈИНЕ (Јаснотија) Медина - 8 ајети Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен! 1. Оние кои не веруваа, меѓу Следбениците на Книгата и многубошците, не престанаа се додека не им дојде јаснотија, 2. еден пејгамбер од Аллах кој им ги кажува страниците чисти, 3. во кои има прописи...
 7. Boots

  Kur'an Ел-Алек (Грушка)

  СУРА ЕЛ-АЛЕК (Грушка) Мекка - 19 ајети Во името на Аллах,Милостивиот Сомилосен! 1. Читај во името на Господарот твој кој создаде, 2. го создаде човекот од грушка на крв! 3. Читај, зашто Господарот твој, навистина, е Најблагороден, 4. кој поучува со перо: 5. го поучи човекот со она што...
 8. Boots

  Kur'an Ел-Буруџ (Ѕвезди)

  СУРА “ЕЛ-БУРУЏ” (Ѕвезди”) Мекка - 22 ајети Во името на Аллах , Милостивиот Сомилосен! 1. Се колнам во небото со ѕвезди преполно, 2. и во Денот ветен, 3. и во сведокот и во посведоченото, 4. проколнети нека бидат сопствениците на робови, 5. преполни со гориво на оган, 6. кои, крај него...
 9. Boots

  Kur'an Ел-Муземмил (Завиткан)

  СУРА “ЕЛ-МУЗЕММИЛ” (“Завиткан”) Мекка - 20 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Еј, ти завиткан! 2. Само малку стани во ноќта, во еден дел нејзин, 3. половина од ноќта или, пак, помалку од тоа, 4. или, пак, зголеми малку во тоа и читај Кур’ан по правило! 5. Ние, навистина...
 10. Boots

  Kur'an Ел-Џин (Џинови)

  СУРА “ЕЛ-ЏИН” (“Џинови”) Мекка - 28 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Кажи: “Објавено ми е дека една дружина на џинови го слушале, па рекле: ‘Да, ние слушнавме еден чудесен Кур’ан, 2. кој упатува кон показот и му поверувавме, и никогаш на Господарот наш нема здруженик да му...
 11. Boots

  Kur'an Нух (Нух)

  СУРА “НУХ” (Нух) Мекка - 28 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Ние, навистина, го испративме Нуха до народот свој: “Опомени го народот твој пред да им настапи казната болна! 2. И рече: О народе мој, јас сум ви, навистина, опоменувач јасен; 3. обожавајте Го Аллаха, плашете...
 12. Boots

  Kur'an Ет-Тахрим (Забрана)

  СУРА “ЕТ-ТАХРИМ” (“Забрана”) Медина - 12 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. О пејгамберу, зошто го забрануваш, настојувајќи да им се исполнат барањата на жените твои, она што Аллах ти го дозволи? Аллах е Простувач и Сомилосен! 2. Да, Аллах ви пропиша како да ги оправдаде...
 13. Boots

  Kur'an Ел-Талак (Развод на брак)

  СУРА “АТ- ТАЛАК” (“Развод на бракот”) Медина - 12 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. О пејгамберу, кога ќе се разведете со жените, разведете ги за време на иддетот нивни и, иддетот нивни, сметајте го. Плашете се од Аллах - Господарот ваш. Не истерувајте ги од домовите нивни...
 14. Boots

  Kur'an Ет-Тегабун (Меѓусебна измама)

  СУРА “ЕТ-ТЕГАБУН” (“Меѓусебна измама”) Медина- 11 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. И она што е на небесата и она што е на Земјата - Аллаха го слави! Власта е - Негова! И блгодарноста - Нему Му припаѓа. Он е Кадар за се! 2. Он е Оној кој ве создаде: Меѓу вас има верници а...
 15. Boots

  Kur'an Ел-Мунафикуун (Дволичници)

  СУРА “ЕЛ-МУНАФИКУУН” (“дволични”) Медина - 11 ајети Во името на Аллах , Милостивиот Сомилосен! 1. Кога ти дојдоа дволичните ти зборуваа: “Сведочиме дека си, навистина, Аллахов пејгамбер.А Аллах знае дека си ти Негов пејгамбер! А Аллах, пак, сведочи дека дволичните се лажговци! 2...
 16. Boots

  Kur'an Ел-Џуму'а (Џума)

  СУРА “ЕЛ-ЏУМУ'А” (“Џума”) Медина - 11 ајети Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен! 1. И она што е на небесата и она што е на Земјата - Аллаха го слави, Владарот, Светиот, Силниот и Мудриот! 2. Меѓу незнабошците Он испрати пејгамбер од нив: да им ги кажува ајетите Негови, и да ги очисти...
Google ads alanı
Nazad
Top Bottom