• Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada je Allah Stvorio Stvorenja u Knjizi koja je kod Njega, obavezao se! “Uistinu Moja milost preteže nad Mojom srdžbom”. Bilježe Muslim, Buhari, Nesai i Ibn Madždže.
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko ucini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja cu ga prepustiti tome drugom." Muslim (i Ibn Madždže).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Na Sudnjem Danu ce Allah reci: Gdje su oni što su se voljeli u Ime Moje Uzvišenosti? Danas cu ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!" Bilježe Buhari (i Malik).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).

кој

 1. Boots

  Оној кој го негира Куранот

  Бисмиллах ал рахман ал рахим Аллах тебараке ве те ала вели: وَمَن يَكْفُرْ بِهِ مِنَ الأَحْزَابِ فَالنَّارُ مَوْعِدُهُ …На оној кој не верува во неа (Куранот), меѓу дружините за него огнот е престојувалиштето негово... (Худ 17) Тоа се однесува до сите луѓе меѓу многобошците, неверниците...
 2. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Маун (Милосрдие)
  5.00 star(s) 1 Ocjena

  СУРА “ЕЛ-МАУН” (“Милосрдие”) Мекка - 7 ајети Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен! 1. Го виде ли ти оној кој лаже за Денот ветен? 2. Па, тоа е оној кој го одбива јетимот, 3. и кој не поттикнува да се нахрани сиромавиот! 4. Тешко на оние кои клањаат: 5. оние кои не внимаваат кон...
 3. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Хумезе (Потсмевање)

  СУРА “ЕЛ-ХУМЕЗЕ” (“Потсмевање”) Мекка - 9 ајети Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен! 1. Тешко на секој оној кој се потсмева и кој клевети, 2. и кој собира имот и кој брои, 3. мислејќи дека имотот негов е вечен, навистина! 4. Но, не! Ќе биде фрлен во Хутам! 5. А знаеш ли ти што е...
 4. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Алек (Грушка)

  СУРА ЕЛ-АЛЕК (Грушка) Мекка - 19 ајети Во името на Аллах,Милостивиот Сомилосен! 1. Читај во името на Господарот твој кој создаде, 2. го создаде човекот од грушка на крв! 3. Читај, зашто Господарот твој, навистина, е Најблагороден, 4. кој поучува со перо: 5. го поучи човекот со она што...
 5. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Лејл (Ноќ)

  СУРА ЕЛ-ЛЕЈЛ (Ноќ) Мекка - 21 ајети Во името на Аллах,Милостивиот Сомилосен! 1. Се колнам во ноќта кога таа ќе опфати, 2. и во денот кога ќе се раздени, 3. и во Оној кој создава машко и женско 4. настојувањето ваше, навистина, е различно! 5. Па, што се однесува до оној кој дели и кој е...
 6. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Гашија (Поклопи)

  СУРА “ЕЛ-ГАШИЈА” (Поклопи) Мекка - 26 ајети Во името на Аллах,Милостивиот Сомилосен! 1. Ти дојде ли говорот за она што поклопи? 2. Лицата на Денот тој ќе бидат уплашени, 3. изморени и жалосни! 4. Ќе се пржат во огнот жесток, 5. ќе се напојуваат од изворот усвитен; 6. за нив не ќе има...
 7. Boots

  Kuran i Kerim Ел-А'Ала (Севишен)

  СУРА “ЕЛ-А’ЛА” (“Севишен”) Мекка - 19 ајети Во името на Аллах , Милостивиот Сомилосен! 1. Слави Го, името на Господарот твој, Севишен! 2. Кој создаде и добар ред постави, 3. Кој одреди и потоа упати, 4. Кој дава да никне пасиште, 5. а потоа одредува да стане сува трева. 6. Ние ќе...
 8. Boots

  Kuran i Kerim Ет-Теквир (Помрачување)

  СУРА “ЕТ-ТЕКВИР”(Помрачување) Мекка - 29 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. И кога Сонцето ќе се помрачи, 2. и кога ѕвездите ќе попаѓаат, 3. и кога брдата ќе се поместат, 4. и кога камилите без сопственици ќе останат, 5. и кога дивите животни ќе се испомешаат, 6. и кога...
 9. Boots

  Kuran i Kerim Ен-Неббе' (Кажување)

  СУРА “ЕН-НЕБЕ’” (“Кажување”) Мекка - 40 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. За што тие еднисодруги се прашуваат? 2. За кажувањето големо 3. за кое оние, токму, станаа деленици! 4. Но, не! Ќе узнаат, 5. и пак: Но, не! Ќе узнаат, сигурно! 6. Нели Ние одредивме земјата да...
 10. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Џин (Џинови)

  СУРА “ЕЛ-ЏИН” (“Џинови”) Мекка - 28 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Кажи: “Објавено ми е дека една дружина на џинови го слушале, па рекле: ‘Да, ние слушнавме еден чудесен Кур’ан, 2. кој упатува кон показот и му поверувавме, и никогаш на Господарот наш нема здруженик да му...
 11. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Ме'ариџ (Степени)

  СУРА “ЕЛ-МЕ'АРИЏ” (“Степени”) Мекка - 44 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Некој, прашувајќи, праша за казната што ќе се случи. 2. За неверниците казната никој не ќе ја спречи, 3. од Аллах, Сопственикот на степените, 4. преку кои се качуваат мелеките и Џибрил до Него, за...
 12. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Калем (Калем)

  СУРА “ЕЛ-КАЛЕМ” (“Калем”) Мекка - 52 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Нун! Се колнам во калемот и во она што оние го пишуваат: 2. ти не си, со благодетот на Господарот твој, луд, 3. и ќе добиеш награда која никогаш не ќе престане, навистина! 4. Да, голем ахлак поседуваш...
 13. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Мулк (Власт)

  СУРА “ЕЛ-МУЛК” (“Власт”) Мекка - 30 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Возвишен е Оној во чија рака е власта: Он е Кадар за се! 2. Кој ги создаде и смртта и животот за да ве испроба кој меѓу вас прави најдобри дела. Он е Силен и Простувач! 3. Кој создаде седум небеса...
 14. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Талак (Развод на брак)

  СУРА “АТ- ТАЛАК” (“Развод на бракот”) Медина - 12 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. О пејгамберу, кога ќе се разведете со жените, разведете ги за време на иддетот нивни и, иддетот нивни, сметајте го. Плашете се од Аллах - Господарот ваш. Не истерувајте ги од домовите нивни...
 15. Boots

  Kuran i Kerim Ет-Тегабун (Меѓусебна измама)

  СУРА “ЕТ-ТЕГАБУН” (“Меѓусебна измама”) Медина- 11 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. И она што е на небесата и она што е на Земјата - Аллаха го слави! Власта е - Негова! И блгодарноста - Нему Му припаѓа. Он е Кадар за се! 2. Он е Оној кој ве создаде: Меѓу вас има верници а...
 16. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Хадид (Железо)

  СУРА “ЕЛ-ХАДИД” (“железо”) Медина- 29 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. И се што е на небесата и на Земјата го слави Аллаха. Он е Силен и Мудар! 2. Власта и на небесата и на Земјата е - Негова! Он оживува и Он усмртува! Он е Кадар за се! 3. Он е и Прв и Последен! Видлив и...
Google ads alanı
Nazad
Top Bottom