• Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada je Allah Stvorio Stvorenja u Knjizi koja je kod Njega, obavezao se! “Uistinu Moja milost preteže nad Mojom srdžbom”. Bilježe Muslim, Buhari, Nesai i Ibn Madždže.
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah kaže: Ja sam Sebi dovoljan i ne treba Mi drug. Ko ucini neko djelo u ime nekog osim Mene, Ja cu ga prepustiti tome drugom." Muslim (i Ibn Madždže).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Na Sudnjem Danu ce Allah reci: Gdje su oni što su se voljeli u Ime Moje Uzvišenosti? Danas cu ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!" Bilježe Buhari (i Malik).
 • Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: Ponos je Moja odjeca, a velicina Moj ogrtac! Bacit cu u vatru onoga ko Mi se bilo kojem od njih suprostavi." Bilježe Ebu Davud (Ahmed i Ibn Madždže, sahih hadis).

што

 1. Boots

  Ел-Енам, 161-163 ајет

  Во името на Аллах, Сомилосниот, Милостивиот! قُلْ إِنَّنِي هَدَانِي رَبِّي إِلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ دِينًا قِيَمًا مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا ۚ وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ ۖ وَبِذَٰلِكَ...
 2. Boots

  О Следбеници на Книгата

  Бисмиллах ал рахман ал рахим Ајети во кои што Аллах џеле шанху говори за Евреите и Христијаните. قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ...
 3. Boots

  Пораки од Ајету-л-Курсијј

  Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосниот! ПОУКИ И ПОРАКИ ОД АЈЕТУЛ-КУРСИЈЈ اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ...
 4. Boots

  Гафир, 23-45

  “Јас барам, и од Господарот мој и од Господарот ваш заштита... И Ние Муса, секако, го испративме со знаменијата Наши и со доказот јасен, до фараонот, до Хаман и до Карун... кои рекоа: “Волшебник и лашко!” И бидејќи им дојде со вистина од Нас, рекоа: “Убијте ги машките деца на оние кои...
 5. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Кевсер (Изобилие)

  СУРА “ЕЛ-КАФИРУУН” (“Неверници”) Мекка - 6 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Кажи: О неверници! 2. Јас не го обожавам она што вие го обожавате, 3. а вие не го обожавате она што јас го обожавам, 4. а и јас не го обожавам она што вие го обожавате, 5.а и вие не го обожавате...
 6. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Кари'ату (Удар)

  СУРА ЕЛ-КАРИ'АТУ (“Удар”) Мекка - 11 ајети Во името на Аллах ,Милостивиот Сомилосен! 1. Удар! 2. И кој ќе ти каже што е тоа удар? 3. И што знаеш ти што е тоа удар? 4. Ден е тој во кој луѓето ќе бидат како бубалки расфрлани, 5. а брдата ќе бидат како растегната волна! 6. Што се однесува...
 7. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Лејл (Ноќ)

  СУРА ЕЛ-ЛЕЈЛ (Ноќ) Мекка - 21 ајети Во името на Аллах,Милостивиот Сомилосен! 1. Се колнам во ноќта кога таа ќе опфати, 2. и во денот кога ќе се раздени, 3. и во Оној кој создава машко и женско 4. настојувањето ваше, навистина, е различно! 5. Па, што се однесува до оној кој дели и кој е...
 8. Boots

  Kuran i Kerim Еш-Шемс (Сонце)

  СУРА ЕШ-ШЕМС (Сонце) Мекка - 15 ајети Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен! 1. Се колнам во Сонцето и светлината негова, 2. и во Месечината кога го следи, 3. и во денот кога ќе го раздени, 4. и во ноќта кога ќе го покрие, 5. и во небото и во она што Он го подигна, 6. и во земјата и...
 9. Boots

  Kuran i Kerim Ел-А'Ала (Севишен)

  СУРА “ЕЛ-А’ЛА” (“Севишен”) Мекка - 19 ајети Во името на Аллах , Милостивиот Сомилосен! 1. Слави Го, името на Господарот твој, Севишен! 2. Кој создаде и добар ред постави, 3. Кој одреди и потоа упати, 4. Кој дава да никне пасиште, 5. а потоа одредува да стане сува трева. 6. Ние ќе...
 10. Boots

  Kuran i Kerim Ет-Тарик (Деница)

  СУРА “ЕТ-ТАРИК” (“Деница”) Мекка - 17 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Се колнам во небото и во Деница! 2. А знаеш ли ти што е тоа Деница? 3. Ѕвезда што свети! 4. Над секоја душа има и бдеец. 5. Па, нека човекот погледа од што е создаден, 6. создаден е од вода што се...
 11. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Иншикак (Цепење)

  СУРА “ЕЛ-ИНШИКАК”(Цепење) Мекка - 25 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Кога небото ќе се расцепи, 2. и кога Господарот негов ќе го послуша. - Он е Кому треба да се биде послушен, 3. и кога земјата ќе се порамни, 4. и кога ќе го исфрли она што е во неа и ќе стане празна...
 12. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Инфитар (Расцеп)

  ЕЛ-ИНФИТАР(Расцеп) Мекка - 19 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Кога небесата ќе се расцепат, 2. и кога ѕвездите ќе се растурат, 3. и кога морињата ќе избувнат, 4. и кога мезарите ќе се испревртат - 5. ќе го узнае душата она што го направила и за овој свет и за оној свет...
 13. Boots

  Kuran i Kerim Ет-Теквир (Помрачување)

  СУРА “ЕТ-ТЕКВИР”(Помрачување) Мекка - 29 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. И кога Сонцето ќе се помрачи, 2. и кога ѕвездите ќе попаѓаат, 3. и кога брдата ќе се поместат, 4. и кога камилите без сопственици ќе останат, 5. и кога дивите животни ќе се испомешаат, 6. и кога...
 14. Boots

  Kuran i Kerim Абесе (Се намурти)

  СУРА АБЕСЕ(се намурти) Мекка - 42 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Се намурти и ги сврте плеќите 2. кога му дојде слепиот, 3. а што знаеш ти, можеби дојде да се очисти, 4. или, пак, опомена да прими и Опомената, тогаш, ќе му користи. 5. Што се однесува до оној кој ќе...
 15. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Инсан (Човек)

  СУРА “ЕД-ДЕХР” (“Време”) Медина - 31 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Му помина ли на човекот она време кога не беше за ништо спомнат? 2. Ние човекот го создадовме, навистина, од мешавина на семе за да го ставиме во искушение, и му дадовме и слух и вид. 3. Ние, навистина...
 16. Boots

  Kuran i Kerim Ел-Мудессир (Покриен)

  СУРА Ел-Мудессир (Покриен) Мекка - 56 ајети Во името на Аллах Милостивиот Сомилосен! 1. Еј ти, покриен! 2. Стани и опоменувај! 3. и Господарот твој, величај Го, 4. и облеката твоја, очисти ја, 5. и од нечистото, оддалечи се! 6. Не мурти се, што ти се причинува многу! 7. И заради...
Google ads alanı
Nazad
Top Bottom